Certeso blog

Verlopen de evacuatieoefeningen bij u altijd vlot? Of is er nog wat werk aan de winkel? Een evacuatieoefening leert je vastberaden te handelen in geval van brand. Daarom is het ook belangrijk dat je evacuatieoefeningen zo realistisch mogelijk zijn. Hoe je dat doet? Je leest er hier alles over.

1. Voorzie een basisopleiding

Voor u een evacuatieoefening organiseert, kan het interessant zijn om de basisbeginselen te kennen van brand. Uw werknemers zullen zich zelfverzekerder voelen tijdens een incident dan wanneer ze absoluut niets weten over brand. Als uw werknemers weten hoe een brand kan ontstaan en welke gevaren het met zich meebrengt, zullen ze minder snel in paniek slaan. 

2. Betrek brandbestrijdingsdienst

Een interne brandbestrijdingsdienst bestaat uit werknemers van het bedrijf. Bij een beginnende brand schieten zij in actie. De leden van de brandbestrijdingsdienst volgen specifieke opleidingen over evacuatie en interventie bij brand. Het is aan hen om de leiding te nemen en de aanwezige personen in veiligheid te stellen. Betrek hen daarom genoeg bij de evacuatieoefeningen en maak goede afspraken rond de takenverdeling. Stuur de leden ook regelmatig op bijscholing om hun kennis en vaardigheden up-to-date te houden.

Evacuatieoefening

3. Geen spel

Een evacuatieoefening mag geen spelletje worden. Het is belangrijk dat iedereen die aanwezig is de oefening serieus neemt. Enkel zo zal de oefening kunnen slagen. Het is ook belangrijk dat de eerste evacuatieoefening vlot verloopt. Dit is motiverend voor oefeningen in de toekomst.

4. Verschillende scenario's

Probeer te werken met scenario’s met een verschillende moeilijkheidsgraad. Kies daarom eerst een simpel scenario waarbij het evacuatiesignaal afgaat en iedereen zich naar buiten begeeft. Als dat scenario vlot verliep kan je kiezen voor een moeilijker scenario voor de volgende evacuatieoefening. Zo kan je bijvoorbeeld een niet aangekondigde oefening doen. Je kan ook nog een stapje verder gaan en meerdere rookmelders activeren, een uitgang blokkeren of zelfs doen alsof een persoon vermist is.

5. Evalueer

Dit is waarschijnlijk zelfs wel het belangrijkste punt in deze lijst. Je leert het meeste uit je fouten, en dat is ook zo bij evacuatieoefeningen. Loopt een oefening niet zo vlot als je had gehoopt? Analyseer het verloop van de oefening en ga na waar het fout liep. Was de evacuatie te traag of werden er verkeerde beslissingen genomen? Indien nodig pas je de procedure aan en communiceer je die opnieuw met je werknemers.

© 2020 Certeso
Alle rechten voorbehouden

info@certeso.com
+32 11 20 10 51

Industriepark 1003
3545 Halen

Disclaimer en privacy
BTW: BE0463 433 039