Certeso blog

Een evacuatieplan maken? doe je het!

Een evacuatieplan maken is verplicht voor elke werkgever. Deze moet de werkgever ophangen op de juiste plaatsen in het bedrijf. Maar weet jij ook hoe je een evacuatieplan moet opmaken? Bekijk hieronder een voorbeeldje van een plan. Je kan klikken op de pijltjes op de foto voor meer informatie.

van een evacuatieplan

Evacuatieplan maken: Klik op de pijltjes op de afbeelding voor meer informatie.

Noordpijl

De noordpijl is hier gedraaid in de juiste richting. Deze staat vaak wel op het plan, maar de richting is in soms niet aangepast.

Nooduitgang

De pijl van de nooduitgang wijst is aanwezig en wijst naar de juiste richting.

Grondplan

De lijnen van het grondplan zijn zwart en niet heel dun zodat ze goed zichtbaar zijn.

Pictogrammen

Zorg ervoor dat je het evacuatieplan niet vol pictogrammen zet. Zo verliest het plan zijn duidelijkheid. Pictogrammen zoals elektrisch gevaar, blusmiddelen en EHBO zijn wel nuttig bij noodgevallen.

Objecten

Onnodig meubilair wordt gewist van het plan zodat het proper en overzichtelijk is. Hier is enkel het toilet nog aanwezig op de plannen (geen bloembakken,…).

U bevindt zich hier

Er is duidelijk aangegeven waar de persoon zich op dat moment is en hoe die zich naar de dichtstbijzijnde uitgang kan begeven.

Schaal

Ook de schaal moet kloppen met het plan. Dit kan je vaak snel even checken door de breedte van de deur te vergelijken met de grootte van je schaal. 

Noodnummer

Het juiste noodnummer staat vermeld op het plan op een duidelijke manier. Denk er zeker aan dat je het juiste nummer kiest. Sommige bedrijven hebben namelijk ook een intern noodnummer om noodoproepen te ontvangen. 

Legende

In de legende verklaar je de pictogrammen op het plan op een duidelijke en eenvoudige manier.

Liggingsplan

Het liggingsplan wordt vaak vergeten op evacuatieplannen. Dit is nochtans belangrijk om de verzamelplaats op aan te duiden.

Ontwerpen met software

Laten maken

Een evacuatieplan maken is niet altijd zo eenvoudig als het lijkt. Zeker niet als je gebouw een grote oppervlakte heeft. Je moet de juiste grondplannen bezitten, weten welke de juiste vluchtwegen zijn, en de juiste pictogrammen op het plan plaatsen. Daarom roepen velen de hulp in van een expert. Als je niet in het bezit bent van recente grondplannen komen zij langs om de huidige situatie vast te leggen. Professionele bedrijven zullen je evacuatieplan tekenen in speciaal ontworpen computerprogramma’s. Dit heeft ook als voordeel dat je de evacuatieplannen ook digitaal hebt. Als de plannen van het gebouw wijzigen kan dit makkelijk en snel aangepast worden in de toepassing. Het plan hoeft dus niet helemaal opnieuw getekend worden.

Zelf digitaal ontwerpen

Sommige bedrijven verkopen licenties van hun softwareprogramma om evacuatieplannen te tekenen. Hierdoor kan jij er zelf mee aan de slag gaan. Als je weinig kennis hebt van de wetgeving over brandveiligheid is het wel aangeraden om eerst een opleiding van de software te volgen.

Evacuatieplannen maken

Evacuatieplannen zelf tekenen

Tekenen op papier

Baat jij een B&B uit en moet jij volgens het logiesdecreet evacuatieplannen voorzien? Of ben jij eigenaar van een klein gebouw? Dan kan je misschien zelf je evacuatieplan tekenen op papier. Starten met een leeg blad is moeilijk, daarom bestaan er doe-het-zelf kits. Daarin zitten alle items die je nodig hebt om een evacuatieplan te tekenen (zonder er veel kennis van te hebben). Deze kit van Evacuatieman bevat ook handige stickers van pictogrammen die nodig zijn om op je plan aan te duiden. Op die manier kan je wat geld uitsparen en zelf je plannetjes tekenen.

Evacuatieplan maken

Nog meer artikels

© 2018 Certeso
Alle rechten voorbehouden

info@certeso.com
+32 11 20 10 51

Diestsesteenweg 114
3540 Herk-de-stad

Disclaimer en privacy
BTW: BE0463 433 039