Certeso blog

Een evacuatieplan maken? doe je het!

Een evacuatieplan maken is verplicht voor elke werkgever. Deze moet de werkgever ophangen op de juiste plaatsen in het bedrijf. Maar weet jij ook hoe je een evacuatieplan moet opmaken? Bekijk hieronder een voorbeeldje van een plan. Je kan klikken op de markeringen op de foto voor meer informatie.

evacuatieplan tekenen

Evacuatieplan maken: Klik op de markeringen op de afbeelding voor meer informatie.

Noordpijl

De noordpijl is hier gedraaid in de juiste richting. Deze staat vaak wel op het plan, maar de richting is in sommige gevallen niet aangepast.

Nooduitgang

De pijl van de nooduitgang wijst is aanwezig en wijst naar de correcte richting.

Grondplan

De lijnen van het grondplan zijn zwart en hebben een tamelijke dikte zodat ze goed zichtbaar zijn.

Pictogrammen

Zorg ervoor dat je het evacuatieplan niet vol pictogrammen zet. Zo verliest het plan zijn duidelijkheid. Pictogrammen zoals elektrisch gevaar, blusmiddelen en EHBO zijn wel nuttig bij noodgevallen.

Objecten

Onnodig meubilair wordt gewist van het plan zodat het proper en overzichtelijk is. Hier is enkel het toilet nog aanwezig op de plannen (geen bloembakken,…).

U bevindt zich hier

Er is duidelijk aangegeven waar de persoon zich op dat moment is en hoe die zich naar de dichtstbijzijnde uitgang kan begeven.

Schaal

Ook de schaal moet kloppen met het plan. Dit kan je vaak snel even checken door de breedte van de deur te vergelijken met de grootte van je schaal. 

Noodnummer

Het juiste noodnummer staat vermeld op het plan op een duidelijke manier. Denk er zeker aan dat je het juiste nummer kiest. Sommige bedrijven hebben namelijk ook een intern noodnummer om noodoproepen te ontvangen. 

Legende

In de legende verklaar je de pictogrammen op het plan op een duidelijke en eenvoudige manier.

Liggingsplan

Het liggingsplan wordt vaak vergeten op evacuatieplannen. Dit is nochtans belangrijk om de verzamelplaats op aan te duiden.

weten over onze software voor evacuatieplannen?

Nog meer artikels

© 2018 Certeso
Alle rechten voorbehouden

info@certeso.com
+32 11 20 10 51

Diestsesteenweg 114
3540 Herk-de-stad

Disclaimer en privacy
BTW: BE0463 433 039