Certeso blog

Gemeente Grimbergen: ‘Veiligheid zou bij iedereen op nummer één moeten staan’

Walter Coenen, beleidsmedewerker preventie en noodplanning, moet in Grimbergen 70 gebouwen veilig stellen. Meerdere administratieve gebouwen, vier basisscholen, vijf sporthallen, twee zwembaden, het cultureel centrum en verschillende voetbalkantines. Maar ook een gemeentelijke loods, het eerste demoproject van Certeso. We brengen er een bezoekje om te kijken hoe het eraan toegaat als preventieadviseur in een gemeente van 37.542 inwoners.

Gemeente Grimbergen

Vertel eens wat meer over jezelf, hoe ben je hier aan de slag geraakt?

15 jaar geleden ben ik hier komen solliciteren als coördinator magazijn en onderhoud. Dat heb ik 5 jaar gedaan. Daarna is er een plaats vrijgekomen als beleidsmedewerker noodplanning en preventie, dat doe ik nu ondertussen tien jaar. De preventie en veiligheid heeft na 1996 een boost gekregen. Op dat moment was ik hier leidinggevende, ik vond het heel belangrijk dat de mensen waar ik leiding aan gaf op een veilige manier konden werken. Zo ben ik hier dus terechtgekomen, door mijn verantwoordelijkheidsgevoel naar de mensen toe en de omgeving waarin ze werken. Ik kreeg via deze functie ook de kans om mijn niveau 3 als preventieadviseur te halen. Sinds dit jaar heb ik ook mijn diploma van niveau 2 behaald.

Is het brandveilig houden van een gemeente zoals Grimbergen een grote uitdaging?

Brandveiligheid is een heel grote uitdaging binnen de gemeente. Gelukkige zijn onze gebouwen vrij goed in orde op vlak van brandveiligheid. Sinds het nieuwe KB van 2014 is er extra wat werk aan de winkel. Er zijn altijd verbeterpunten. Gelukkig brengt de risicoanalyse brand die punten naar boven. Het is handig als je als preventieadviseur zo’n documentje in handen hebt om naar het bestuur te gaan. Dan kan je zwart op wit aantonen dat het toch wel van groot belang is. Het is namelijk niet altijd eenvoudig om bepaalde zaken erdoor te krijgen. Het is een uitdaging om bepaalde dingen geaccepteerd te krijgen. Veiligheid zou op nummer één moeten staan voor iedereen maar dat is niet evident. Dat bewustzijn creëren is niet eenvoudig, en daar ligt vaak het knelpunt. Ik ondervind wel dat dat bewustzijn bij jonge mensen meer van nature aanwezig is. Volgens mij krijgen ze dat ook meer onderwezen in school in vergelijking met vroeger.

Waarom kiest u ervoor om de brandpreventie niet intern uit te voeren maar wel extern?

We hebben er de tijd niet voor. Wij krijgen wel ondersteuning van een intercommunale, maar het effectief doen is voor ons. De wetgeving over veiligheid is onduidelijk en ingewikkeld. Ook wordt die regelgeving elk jaar strenger. Vroeger bestonden er zelfs nog niet veel preventieadviseurs, nu heeft bijna elke school er één. En nog steeds geloof ik dat het een knelpuntberoep is. Het is heel uitgebreid en er komt veel bij kijken, daarom kies ik ervoor om sommige projecten uit handen te geven. In eerste instantie koos ik voor Certeso omdat jullie het volledige brandpreventiedossier aanbieden. Het intern noodplan, een risicoanalyse brand, het interventiedossier. Anderzijds vinden we het ook belangrijk dat Brandweerzone Vlaams-Brabant West aangesloten is aan jullie DIP-platform (digitaal interventieplan). Dat maakt het voor ons beiden gemakkelijk omdat we dan op dezelfde manier kunnen werken.

Hoe heb je ons demoproject in de gemeentelijke loods ervaren?

We kregen van jullie het voorstel om de gemeentelijke loods, waar we nu zitten, als testfase in orde te stellen. Ik was heel erg tevreden over het resultaat, alles is altijd heel netjes gedaan. De opvolging is goed, de communicatie naar afspraken verloopt heel vlot. Het is altijd heel duidelijk wanneer jullie langskomen. Daarom heb ik ervoor gekozen om ook de scholen in orde te brengen dit jaar. Het is moeilijk om aan alles te voldoen dat de wetgeving voorschrijft, maar we proberen het zo veilig mogelijk te houden. Hier in Grimbergen zie ik alvast een positieve tendens, we gaan er zeker op vooruit.

© 2019 Certeso
Alle rechten voorbehouden

info@certeso.com
+32 11 20 10 51

Industriepark 1003
3545 Halen

Disclaimer en privacy
BTW: BE0463 433 039