Brandwerende doorvoeringen
Openingen in brandwerende compartimentsgrenzen
Tijdens onze rondgangen in gebouwen, zien we dit vaak terugkomen. Doorvoeringen in een brandwerend compartiment die niet brandwerend zijn afgedicht, of toch niet op de correcte manier zijn afgedicht. Nochtans erg belangrijk, want als er brand uitslaat, verliest het compartiment door deze gaten in de verticale of horizontale wand zijn brandwerende functie. De brand zal hierdoor snel uitbreiden naar aanpalende compartimenten en het brandconcept van het gebouw hierdoor in gedrang brengen.
Wat zijn brandwerende doorvoeringen?
Doorvoering: opening in een wand, voor de doorgang van een leiding voor fluïda, vaste stoffen, elektriciteit of elektromagnetische golven, zoals licht (bv. data- en glasvezelkabels).
KB van 7 juli 1994 tot vaststelling van de basisnormen voor de preventie van brand en ontploffing waaraan de gebouwen moeten voldoen
Doorvoeringen doorheen wanden van leidingen voor fluïda of voor elektriciteit en de uitzetvoegen mogen de vereiste weerstand tegen brand van de bouwelementen niet nadelig beïnvloeden.
KB van 7 juli 1994
Hoe ontstaat een doorvoering/gat
Het kan altijd gebeuren dat na enige tijd een extra toestel moet geïnstalleerd worden of vervangen worden. Kabels zijn tegenwoordig ook niet meer weg te denken. Natuurlijk zullen installateurs de kabels via de kortste weg naar de eindbestemming brengen. Vaak zullen ze hiervoor de wand moeten beschadigen en maken ze gaten. Meestal is het niet te vermijden, maar het is vooral belangrijk dat je het gapend gat achteraf op de correcte manier opnieuw brandwerend afdicht. Zo verliest de gecompartimenteerde ruimte zijn functie niet.
Uiteraard moet je niet enkel jouw kabels in de gaten houden, elke opening in jouw compartiment moet brandwerend blijven. Bekijk ook zeker de afdichting rond leidingen, lucht- en rookafvoerkanalen, schakelaars en stopcontacten, voegen en roosters.
Hoe zorg je voor brandwerende doorvoeringen?
Een doorvoering afdichten vergt zeker wat expertise, want ook het materiaal waarmee je het gat dicht moet brandwerend zijn en van het juiste type. Daarom worden zo’n zaken vaak uitbesteed aan bedrijven met ervaring in het vak zoals Certeso. Waarmee doorvoeringen afgedicht moeten worden is ook sterk afhankelijk van wat er precies doorheen de wand gaat. Ook het wandtype is een belangrijke factor.
Afhankelijk van het type bouwelement en doorvoering kunnen o.a. volgende materialen gebruikt worden om de doorvoering brandwerend af te dichten:
- Opbouwmanchetten
- Inbouwmanchetten
- Gips- of cementmortel
- Kitten
- Rotswolisolatie
- Isolatieschalen
- ...
Wat als je er niets aan doet?
Wanneer je de gaten en doorvoeringen niet dicht op de juiste manier, kan een brand via die opening zijn weg vinden naar de rest van het gebouw en voor brandvoortplanting zorgen. Zo heb je minder tijd om bij brand de locatie op een veilige manier te verlaten. De brand is bijgevolg ook moeilijker te blussen aangezien het zich op een razendsnel tempo kan verspreiden doorheen het hele gebouw. Bij een controle van de brandveiligheid door de brandweer zal dit ook opgemerkt worden en genoteerd worden in het brandweerverslag. Redenen genoeg dus om openingen regelmatig te controleren en eventueel brandwerend af te dichten.
Kan je makkelijk zelf een doorvoering brandwerend dichten?
Zoals je hier al kon lezen is het belangrijk dat je het juiste product gebruikt voor de situatie. Daarom heb je toch een bepaalde kennis nodig om deze taken uit te voeren.
Je moet bijvoorbeeld o.a. rekening houden met:
- Brandweerstandeis
- Eventuele isolatie-eis
- Wat is het type bouwelement (lichte scheidingswand, massieve wand of vloer,…)
Wil je je er toch zelf aan wagen? Vraag dan zeker eerst advies aan een expert. Laat je het toch liever over aan ervaringsdeskundigen? Dan kan je hiernaast een vrijblijvende offerte aanvragen.
Offerte aanvragen
-
Advies van een expert
-
Compartimentering
-
Controle branddeuren
-
Doorvoeringen