Certeso

Is mijn serverruimte brandveilig? - stel je vraag

Serverruimte brandveilig

Welke vraag wil jij ons stellen?

Zit jij met vragen rond brandveiligheid? Sinds kort kan je deze allemaal stellen aan onze experten. Via onze website kan je jouw vragen indienen. Onze experts beantwoorden dan deze vragen in een uitgebreid artikel. Deze keer beantwoorden we de vraag: wanneer is een serverruimte voldoende brandveilig?

De vraag

'Wij zijn op zoek naar informatie om een kelder brandveilig te maken. Als IT bedrijf hebben wij een serverroom in de kelder en daar kan het heel warm worden van de apparaten die continu draaien.'

Het antwoord van onze expert

Door: Kris Verjans

De norm

Een serverruimte is het zeker waard om goed brandveilig te maken. Op sommige toestellen kan een hoop waardevolle informatie staan die je niet wil verliezen. Volgens de norm voor detectie NBN S21-00, worden ruimtes met een hoger risico best beschermd met automatische detectie. Hierbij zijn de rookdetectoren gekoppeld aan een brandmeldcentrale. 

Deze stappen kan je ondernemen:

Compartimenteren

De servers in het technisch lokaal kan je best compartimenteren. Dat wil zeggen dat je er brandwerende vloer, muren en deuren installeert. Zo zal het lokaal extra beschermd zijn tegen vlammen en rook. Hier kan je een expert brandveiligheid voor inschakelen zoals bijvoorbeeld Certeso.

Blustoestellen

Indien een kleine brand zou ontstaan in het serverlokaal die je zelf eventueel zou kunnen blussen, wil je dit natuurlijk doen zonder de toestellen te beschadigen. Een schuimblusser is hier in dit geval dus zeker geen optie. Je voorziet dus best co2 blussers. De co2 ontneemt tijdelijk de zuurstof rond de brand. 

Opgelet, raak bij deze blustoestellen nooit de spuitmond aan. Het gas kan een temperatuur aannemen van -80 °C. Je zou dus ernstige brandwonden kunnen oplopen bij een aanraking. Je installeert de blussers ook best aan de buitenkant van de serverruimte. Zo kan je de brandblusser al nemen voor je naar binnen gaat.

Opslag

In een serverruimte zit je toch wel met een hoop toestellen die wat vermogen hebben en dus ook erg warm kunnen worden. Probeer dan ook om geen brandbaar materiaal kort bij de toestellen te plaatsen zoals bijvoorbeeld stapels papier.

Controle van toestellen

Je kan de toestellen in de serverruimte ook laten onderhouden. Jouw preventieadviseur zal hier een bevoegd persoon voor inschakelen. Dit kan iemand van binnen of buiten de firma zijn. De preventieadviseur zal iemand kiezen die de kwalificaties en kennis heeft om deze taak op zich te nemen.

Ventilatie

Wat we ook vaak zien is dat er ventilatoren geplaatst worden bij toestellen die warm worden. Het klopt wel dat een hoge omgevingstemperatuur de kans op brand verhoogt. Maar met een ventilator ga je de temperatuur van de ruimte niet zodanig kunnen laten zakken zodat er minder brandgevaar is. Indien er ventilatie in de ruimte is voorzien moet je erop letten dat deze automatisch afsluit indien er rook wordt opgepikt door de rookmelders. Als de brandklep van jouw ventilatie niet sluit bij een alarm kan de rook zich door het hele gebouw verplaatsen. 

Automatische blussing

Een laatste stap die je kan overwegen is wat kostelijker: een automatische gasblussing installeren. Als er in de ruimte alarm afgaat wordt heel de ruimte volgespoten met inert gas die de vlam verstikt. Dit kan wel alleen maar als er niemand anders werkzaam is in die ruimte want dat gas is erg gevaarlijk voor je gezondheid. 

Conclusie

Je kan best door een expert een detectieanalyse laten uitvoeren. Die analyse zal bepalen welk soort detectie er in de zone moet komen. 

De meest doeltreffende manieren om het serverlokaal brandveilig te houden is om het lokaal te compartimenteren en rookdetectors te plaatsen die gekoppeld zijn aan een brandmeldcentrale. 

Orde en netheid is ook erg belangrijk. Opslag van papier in het serverlokaal kan je best vermijden.



Advies nodig?

Maak een afspraak
  • Laat je bijstaan door experten
  • Brandveilig zonder zorgen
  • Conform met de wetgeving

Heb jij ook een vraag over brandveiligheid?