Certeso blog

Brico: ‘We waren pionier in brandveiligheid, en dat willen we zo '

Ervoor zorgen dat elke medewerker bij Brico werkt in een veilige omgeving, dat lijkt een grote verantwoordelijkheid. Reginald Verweire, Nationaal Preventieadviseur bij Brico en Brico-Plan It, ziet dit niet enkel als een verantwoordelijkheid. Het is zijn missie vertelt hij ons.

Hoe ben je bij Brico terechtgekomen?

‘Sinds oktober 2016 werk ik hier bij Brico. Daarvoor was ik Opleidingsverantwoordelijke en Preventieadviseur bij Auto5. Tijdens meetings zag ik regelmatig collega’s van de andere winkelketens in onze groep zoals Lunch Garden, Carrefour en dus ook Brico. Zo ben ik van de automobielsector in de wereld van do it yourself terechtgekomen.’

© Maja Verweire

Wat zijn je voornaamste taken als nationaal preventieadviseur?

‘Ik heb voor mezelf een vijfjarenplan opgemaakt. Tegenwoordig draait preventie steeds meer om mensen en hun welzijn. Dat welzijn wordt groter en belangrijker dan de technische veiligheid waarin we al heel ver staan. Daarom heb ik in het eerste jaar het departement preventie overgeheveld van de technische dienst naar de HR-afdeling. We werken heel hard rond het psychosociale om stress en burn-outs te vermijden. Zo organiseren we bijvoorbeeld een well-being academy waarin we de verantwoordelijken van onze medewerkers inlichten over het herkennen van de signalen van bijvoorbeeld zo’n burn-out. Op die manier weet je snel wanneer er net iets teveel wordt gevraagd.’

‘Daarnaast schenken we ook nog steeds veel aandacht aan ons brandpreventiebeleid. We werken samen met een ploeg van twee personen die vroeger werkzaam waren bij de brandweer via In2learning.’

‘Zij hebben dus veel technische maar ook praktische kennis van brandrisico’s. Samen bezoeken ze elke Brico om onze medewerkers op te leiden. Met hun eigen materiaal organiseren ze er blusoefeningen. Onder begeleiding van de ex-brandweerlieden doen ze ook een ronde in de winkel om te leren waar gevaar kan schuilen. We hebben meer dan 60 winkels, maar niet elke locatie is daarom ook exact hetzelfde.’

‘Ik ben geen fan van technische PowerPointpresentaties, ik vind het belangrijk dat onze medewerkers ook zelf de risico’s in hun winkel ontdekken. Onze mensen horen vaak veel regels, maar als je ze geen concreet voorbeeld geeft, heeft het niet veel nut. Als je in de winkel zelf aantoont waarom het belangrijk is dat een branddeur dicht blijft, ben je al een hele stap verder. Brandpreventie enkel aanpakken op juridisch vlak gaat nooit echt voldoende zijn. Daarom probeer ik steeds om het zo concreet mogelijk te maken.’

Wat is het verschil tussen Brico en Brico Plan-It?

‘Bij Brico ga je langs als je iets wil maken of vernieuwen, dan koop je bijvoorbeeld verf en een verfborstel. Elk onderdeel kan je er vinden. Brico-Plan It is een conceptwinkel, daar draait het om het hele bouwproject. Stel je zit in verbouwingen en je wilt zelf je badkamer maken. Dan kan je bij een Brico- Plan It niet enkel de onderdelen vinden voor je lavabo, maar ook tegels, behangpapier en zelfs decoratie.’

Is het brandveilig houden van alle Brico’s en Brico Plan-It’s een grote uitdaging?

‘We hebben een aantal basisregels voor onze gebouwen. Het belangrijkste is dat de ploeg het goed beseft en dat ze het ook naleven. Je kan in elke winkel de regels rond brandveiligheid uitleggen en de redenering die erachter zit, maar uiteindelijk moeten ze het zelf doen.’

‘Ook duidelijke signalisatie vind ik belangrijk. Ik ben altijd tevreden als ik een kwalitatief product zoals dat van Certeso zie hangen in de winkels. Mooie evacuatieplannen of pictogrammen, dat is vaak het eerste waar ik op let als ik in mijn privétijd ergens kom. Dat is een beroepsziekte denk ik (lacht).’

En ben je dan zelf ook een handige harry?

‘Absoluut, ik zit zelf al jaren in verbouwingen, dat is echt mijn tweede natuur. In mijn functie als preventieadviseur is dat ook mooi meegenomen. Ik ben er om problemen aan te kaarten, maar daarnaast vind ik het ook fijn om meteen mogelijke oplossingen voor te kunnen stellen. Soms is dat niet zo evident omdat het vaak om technische zaken gaat. Maar dan komt het goed van pas dat ik zo’n technische achtergrond heb. Ik kom ook graag op bezoek bij onze winkels, elke regio heeft zijn eigen gewoontes en cultuur. We hebben verschillende vestigingen over heel België, maar dat vind ik net leuk. Zo kan ik overal een handje helpen.’

 

‘Brandpreventie enkel op
juridisch vlak aanpakken zal
nooit echt voldoende zijn’

Heb je dan niet een grote verantwoordelijkheid met zoveel locaties?

‘Het is niet zozeer een verantwoordelijkheid, het is een missie om voor iedereen te zorgen. Ik moet zoveel mogelijk ongevallen en leed voorkomen, maar als iemand toch een letsel heeft doet dat wel pijn ja. Dat wil meestal zeggen dat je iets over het hoofd hebt gezien, maar daar leer je ook uit. Ik zou het nooit op mijn geweten willen hebben dat er een brand uitbreekt bij Brico. De kleine regeltjes lijken soms banaal, maar ze zijn zo belangrijk.’

‘Onze groep heeft veel geleerd uit de brand in Innovation (1967). Volgens mijn voorgangers waren we sindsdien de eerste met een deftige installatie op vlak van sprinklers en trouwens de eerste in België met een interventieploeg. Alles werd in conformiteit gebracht, zelfs beter dan de regels toen voorschreven. Pas jaren later werd de wetgeving rond brandveiligheid drastisch aangepast. Na de ramp waren we pionier in brandveiligheid en dat willen we nu ook zo houden.’

© 2019 Certeso
Alle rechten voorbehouden

info@certeso.com
+32 11 20 10 51

Industriepark 1003
3545 Halen

Disclaimer en privacy
BTW: BE0463 433 039