Certeso

Zo monteer je veiligheidspictogrammen

Waarom moet je veiligheidspictogrammen ophangen?

Het ophangen van veiligheidspictogrammen is verplicht voor jou als werkgever. De uitgangen, evacuatiewegen en brandbestrijdingsmiddelen worden aangeduid met goed waarneembare en herkenbare signalisatie die voldoet aan de bepalingen betreffende de veiligheids- en gezondheidssignalering op het werk

De zichtbaarheid van deze pictogrammen is erg belangrijk. Zo kunnen mensen die aanwezig zijn in jouw gebouw tijdens een incident snel actie ondernemen en alarm slaan. Dankzij de veiligheidspictogrammen kunnen de aanwezigen snel de nooduitgang vinden. Ook zie je onmiddellijk waar er brandbestrijdingsmiddelen in jouw buurt staan. Pictogrammen zijn dus niet zo onbelangrijk en moeten altijd goed zichtbaar blijven.

Veiligheidssignalisatie

ISO-7010 norm

Pictogrammen ophangen

Wij gebruiken de ISO-7010 pictogrammen. De ISO 7010-norm is een richtlijn die verscheen in 2011. Hierin is vastgelegd hoe elk veiligheidssymbool of pictogram er moet uitzien. Dit gaat dan vaak om het figuur en de kleur. Die werd later goedgekeurd als Europese norm. Op die manier zijn de levensnoodzakelijke pictogrammen overal in Europa te herkennen. Deze norm is niet bij wet verplicht om te gebruiken in België.

Vaak zien we in winkels of andere gebouwen nog pictogrammen hangen van de oude Belgische wetgeving (KB van 17 juni 1997). Het is niet verplicht om deze meteen de vervangen naar de nieuwe pictogrammen van de Europese regelgeving (ISO-7010). 

Wel raden we jou aan om ISO-7010 pictogrammen te gebruiken in een nieuwbouw of renovatieproject. Let wel op,  om verwarring te voorkomen mag je de oude en nieuwe norm niet mengen met elkaar. Hangt er in jouw gebouw vooral de oude norm en ontbreken er een paar pictogrammen? Dan vervang je ze dus best allemaal door veiligheidspictogrammen van de nieuwe norm (ISO-7010). Een voorbeeld van het verschil tussen de oude en de nieuwe norm zie je hierboven. 

Waar moet je veiligheidspictogrammen hangen?

Veiligheidssignalisatie gebruik je om blusmiddelen zoals brandblussers en haspels aan te duiden. Maar ook om gevaren te signaleren zoals een elektrische kast. En natuurlijk moet je ook met de juiste pictogrammen de vluchtwegen aanduiden.

Evacuatiepictogrammen moeten geplaatst worden op de vluchtwegen. Wanneer je op de vluchtweg staat moet je steeds één of meerdere pictogrammen  kunnen zien die de vluchtweg aanduiden. 

Hoe je deze pictogrammen bevestigt aan de muur is afhankelijk van het materiaal waaruit het pictogram is gemaakt. Onze meest gebruikte pictogrammen zijn de pictogrammen uit polypropyleen (kunststof). Deze zijn eenvoudig te bevestigen op de muur met montagekit. 

Hoe groot moet een pictogram zijn?

Er staat niets in de wetgeving over de verplichte grootte van een pictogram. In de ISO norm 3864-1 (2011) kan je wel aan de hand van een formule berekenen hoe groot een pictogram best moet zijn. 

Een gemakkelijke vuistregel is dat de kortste kant van het pictogram de maximale afstand in meter is.

Voorbeelden:
Pictogram van 15H cm en 15B cm = zichtbaar tot 15 meter
Pictogram van 15H cm en 30B cm = zichtbaar tot 15 meter
Pictogram van 20H cm en 20B cm = zichtbaar tot 20 meter

Ophangen veiligheidssignalisatie

In bepaalde situaties kan deze afstand korter worden. Bijvoorbeeld als het pictogram niet voldoende verlicht is. 
Enkele factoren waar je rekening mee moet houden bij het bepalen van de maximum afstand:

  • de verlichting van het pictogram (intern of extern)
  • de mate waarin mensen vertrouwd zijn met het pictogram
  • De hoek waarin men kijkt
  • Slechtzienden 

Jouw veiligheidspictogrammen ophangen

Zo gaan wij te werk bij het ophangen van veiligheidspictogrammen:

Neem je waterpas erbij en controleer of het pictogram recht hangt. Nu kan je het pictogram nog verschuiven zodat deze waterpas hangt. Dit is mogelijk zolang de siliconenkit nog niet uitgehard is.

 

Ophangen veiligheidssignalisatie