Certeso blog

De veiligheidsuitrusting die bij

De veiligheidsuitrusting tegen brand moet je in het beste geval nooit gebruiken, tenzij voor oefeningen natuurlijk. Maar als het ooit toch zover komt, moet je de juiste veiligheidsmiddelen in huis hebben. En bovendien is het ook belangrijk dat deze allemaal werken en dat je weet hoe je ze moet bedienen. Geen idee waar te beginnen? Wij klaren het voor je uit.

Soorten veiligheidsmiddelen

Er zijn verschillende soorten veiligheidsmiddelen tegen brand op de markt. En elk product draagt een aparte functie. Zo heb je bijvoorbeeld sprinklers, rookmelders, brandblussers en nog veel meer. Wat je best kan voorzien, en de verschillende soorten ontdek je hier. Laten we starten met de bekende rookmelder. Velen kennen het, maar heb jij het al gezien op je werk? Of denk jij er zelfs over na om er thuis eentje te hangen?

Veiligheidsuitrusting

Het belang van een rookmelder

Vuur lijkt vaak het meest bedreigend, maar toch is het niet zo. De rook die vrijkomt bij brand is kleurloos en geurloos. Een giftig gevaar dat je onbewust in een diepe slaap brengt. Daarom is het niet verrassend dat als je een brandmelder bezit, het risico op een dodelijke brand met 70% daalt. Nochtans is het slecht gesteld met het aantal rookmelders in Vlaanderen. Volgens een recent onderzoek heeft 43% van de Vlamingen een rookmelder. Dat zijn hallucinante cijfers als je weet dat bijna 84% van de woningen in Wallonië is uitgerust met een rookmelder.

Soorten rookmelders

Je kan kiezen tussen verschillende brandmelders. Zo heb je een rookmelder, gasmelder, CO-melder en hittemelder.

 • Rookmelder - registreert het aantal rookdeeltjes in de lucht en slaat alarm als het er te veel zijn.
 • Gasmelder - registreert aardgas, butaan, propaan en LPG. Voor het meten van aardgas plaats je de melder tegen het plafond. Voor de andere drie gassen plaats je hem laag tegen de grond.
 • CO- melder - registreert CO of koolstofmonoxide.
 • Hittemelder - registreert de temperatuur in de kamer en geeft alarm als een grens wordt overschreden.

Een rookmelder gaat niet eeuwig mee. Daarom is het belangrijk om hem regelmatig te testen. Dit kan je gemakkelijk doen door op de testknop te duwen. Hoor je erna een geluid? Dan werkt hij nog gewoon naar behoren. Hoor je geen geluid? Probeer dan de batterij van het toestel te vervangen. Als je rookmelder erna nog steeds geen teken van leven geeft schaf je best een nieuwe aan. 

Bij het aanschaffen van een rookmelder kies je daarom best eentje met een levensduur van 10 jaar. Vaak worden rookmelders elke eerste donderdag van de maand getest. Ook kijk je best even op de verpakking of er labels als EN 14604 of CE opstaan, dan kan je er zeker van zijn dat deze getest en goedgekeurd zijn.

Het belang van sprinklers

Zo’n 4000 mensen in Europa komen jaarlijks om door verbranding of rookvergiftiging. Een goede sprinklerinstallatie in uw gebouw kan dit aantal verminderen. Niet enkel beperken sprinklers de materiële schade, ook loopt de temperatuur bij een brand veel minder hoog op. Door de waterval kan de brand zich niet  zo snel ontwikkelen. Nog een voordeel is dat er minder brandbare gassen kunnen ontsnappen uit de brand.

Veiligheidsuitrusting

Soorten sprinklers

 • Nat systeem - De leidingen van het sprinklersysteem bevatten steeds water. Bij brand kan het meteen blussen.
 • Droog systeem - Dit systeem wordt gebruikt voor ruimtes waar het kan vriezen. De systeemleidingen bevatten droge lucht die onder druk staat. Bij brand opent de hoofdklep waardoor de leidingen vol lopen om te sproeien.
 • Pré-action installatie - Deze installatie wordt vaak gebruikt in ruimtes waar men onnodige waterschade moet vermijden om kostbare voorwerpen te beschermen. Denk maar aan musea, laboratoria, enz. Ze zijn extra beveiligd zodat ze niet per ongeluk afgaan.
 • Déluge systemen - Het deluge systeem zie je vaak in ruimtes waar het brandgevaar (en riscio op het overslaan van brand) heel groot is, bijvoorbeeld in de chemische sector. Dit systeem heet niet voor niets 'deluge', dat staat voor 'zondvloed'. Het maakt de hele ruimte in een korte tijd nat om branduitbreiding uit te sluiten.
 • Mistsystemen - Zoals de naam al verklapt verstuift dit systeem kleine druppels water in de ruimte. Het groot aantal aan druppeltjes zorgt ervoor dat ze snel een grote oppervlakte bereiken. Het is nog een vrij nieuw systeem, aangezien dit vroeger voornamelijk gebruikt werd in industriële gebouwen en schepen.

Belang van blustoestellen

Bij een beginnende brand is het belangrijk dat de leden van de interne brandbestrijdingsdienst een poging doen om de brand te blussen. Daarom voorzie je de nodige ruimtes best met draagbare brandblussers.

Types brandblussers

 • Waterblussers - bevat water. De druppels water zorgen ervoor dat de brand kan afkoelen en dat het vuur niet opnieuw zal toenemen.
 • Poederblussers - bevat bluspoeder en staat onder een constante druk.
 • Schuimblussers - bevat water en een middel dat schuim creëert. Dit type dekt vooral de brand af met als gevolg dat de brand geen zuurstof meer krijgt.
 • Koolzuursneeuwblussers (CO2 blussers) - bevat kooldioxide en kan dus heel erg gevaarlijk zijn. Als je deze blusser gebruikt kan het uiteinde tot -80°C worden. Met als gevolg dat je derdegraads brandwonden kan oplopen. De kooldioxide in de blusser neemt de zuurstof weg uit de brand waardoor deze uitdooft.
Veiligheidsuitrusting

Veiligheidsuitrusting kiezen

Niet veel ervaring met deze toestellen? Laat uw locatie inspecteren door één van onze experten. Zo weet u meteen welke veiligheidsuitrusting u nodig heeft om uw gebouw helemaal brandveilig te maken. 

Nog meer artikels

© 2020 Certeso
Alle rechten voorbehouden

info@certeso.com
+32 11 20 10 51

Industriepark 1003
3545 Halen

Disclaimer en privacy
BTW: BE0463 433 039