Certeso

Brand: zij maakten het mee - GEBO

Brand in het bedrijf: je wilt het ongetwijfeld nooit meemaken. De kans op brand lijkt vaak klein toch kan het zomaar gebeuren. 
1 op 40 KMO’s maakt jaarlijks een brand mee. GEBO was in het jaar 2020 daar één van.
Mede-eigenaar Yves doet zijn verhaal om zoveel mogelijk bedrijven bewust te maken van het belang van brandveiligheid.

2020, een donker jaar

Het jaar 2020 herinneren de meesten onder ons zich als het jaar van Corona. Voor Yves Geboers, mede-eigenaar van het familiebedrijf GEBO staat het jaar 2020 in het geheugen gegrift om een totaal andere reden. Op 25 juni 2020 brak er een brand uit in het bedrijf. “Ik werd gebeld door één van mijn neven. Hij zei dat ik meteen moest komen omdat de zaak in brand stond. Ik ben onmiddellijk vertrokken. De brand was opgemerkt door een buur die er voorbijkwam met de fiets. Die zag dat er rook vanonder het dak kwam en verwittigde mijn neef die enkele huizen verderop woont. Ik moest van wat verder komen, dus ik was pas 15 minuten later hier. Het was onze loods die in brand stond. Toen ik aankwam, zag je de vlammen al door het dak heen komen.”

Pas vernieuwd dak

“Het dak hadden we pas enkele jaren voordien vernieuwd. Voorheen lagen er oude asbesthoudende golfplaten op. We renoveerden het dak met sandwichpanelen die voorzien waren van lichtstraten. Dat was achteraf gezien geen goede keuze geweest. De kunststof lichtstraten smolten onmiddellijk, waardoor de rook naar buiten kwam. De isolatie in de sandwichpanelen werd vloeibaar door de hitte waardoor de panelen van het dak meteen smolten. Via het dak stond alles in een mum van tijd in brandDe brand zou waarschijnlijk ontstaan zijn door een kortsluiting in een heftruck, hoewel deze niet elektrisch was. In de loods was ook veel brandbaar materiaal opgeslagen zoals pvc lijm en pvc buizen die de brand alleen maar aanwakkerden.”

“Er stonden hier zeker drie brandweerkorpsen te blussen: Geel, Mol en Arendonk. De brand ging helaas sneller dan dat ze konden blussen. Drie meter achter de loods ligt de rivier de Nete. Jammer genoeg kon de brandweer daar geen water uitpompen omdat het te kort bij de hitte van de loods was. Daarom hebben ze 100 meter verder leidingen moeten leggen van de Nete tot de loods om te blussen, dat nam wel wat tijd in beslag. Op het terrein zelf hadden we wel een kleine waterput staan, maar dat was slechts voldoende voor wat minimaal bluswerk. Dat heeft er wel voor gezorgd dat de aanpalende woningen beschermd zijn gebleven.”

Brand Gebo
Mede-eigenaar van de firma GEBO, Yves Geboers

Hitte, niet te onderschatten

“Naast de brand was de hitte ook een groot probleem. We wilden nog een vrachtwagen redden die naast de loods geparkeerd stond, maar we konden niet aan de sleutels omdat die in de loods lagen. Toen we de reservesleutel gevonden hadden konden we er al niet meer bij door de hitte. Die hitte sloeg ook over op de aanpalende gebouwen en even later hadden zowel de vrachtwagen als de andere gebouwen vuur gevat. Uit de loods hebben we geen materiaal meer kunnen redden. We probeerden achteraf nog wat klein handgereedschap te recupereren, maar als materiaal zo verhit is geweest, verliest het zijn hardheid. Daar kan je niets meer mee doen.

Gemeentelijk rampenplan

“De rook bleef die avond sterk hangen in de lucht, waardoor het gemeentelijk rampenplan was afgekondigd. Diezelfde avond stond ik dus om 12u ‘s nachts in het gemeentehuis samen met de burgemeester, de commandanten van de brandweerkorpsen, mensen van het milieu,… Er zaten best wat mensen bij elkaar. Je hoort dan de telefoontjes binnenkomen van mensen die rook of geur waarnemen 25 kilometer verder in Herentals.”

“Het moment dat de brand zich voordeed stonden hier direct een vijftal mensen die zich aanboden om expert te zijn. Daar moet je niet op ingaan. Ik begrijp dat veel mensen dat wel doen, want je bent in paniek op dat moment. Best bel je eerst naar je verzekering, zij vertelden ons wat we moesten doen. Ook hadden we meteen een goede advocaat aangesteld.”

Yves Geboers
Yves Geboers staat op de plek waar vroeger de loods stond

Branddeur voorkwam schade

“Onze loods was verbonden met de burelen waar we nu zitten. Een branddeur scheidde de burelen en de loods van elkaar. Die nacht was die branddeur gelukkig toe. Op die manier is de bureau volledig onaangetast gebleven. Natuurlijk is het wel jammer dat de brand in het hart van het bedrijf ontstond. Bureaumateriaal is namelijk makkelijker te vervangen dan ons werkmateriaal. Na de brand zaten we dan ook met een operationeel probleem. Vrachtwagens zijn weg, materiaal is opgebrand. Je moet werken met wat er nog overblijft. Het werk lijdt eronder, nu nog steeds na drie jaar.”

Site
De branddeur zorgde ervoor dat de brand niet uitbreidde naar de burelen
Branddeur
De onaangetaste gang van de burelen naar de loods

“Vrachtwagens zijn weg, materiaal is opgebrand. Je moet werken met wat er nog overblijft.
Het werk lijdt eronder, nu nog steeds na drie jaar.”

Inboedel bewijzen

“We hebben héél veel tijd gestoken in het bewijzen aan de verzekering wat in de loods zat. We hadden een heel grote tent laten opzetten op het terrein. Alles wat uit de loods kwam sorteerden we in de tent op paletten. Alles werd opgelijst en er werden bedragen op geplakt. Gelukkig hadden we het jaar ervoor nog samen met de verzekering het verzekerd bedrag herbekeken en redelijk wat geïnventariseerd door middel van foto’s. Dankzij het fotomateriaal konden we precies aantonen waar wat lag. Natuurlijk kruipt er allemaal wel veel tijd in. Meerdere keren moet je samenzitten met de expert, de tegenexpert, onze makelaar en een branddeskundige om te discussiëren over het bedrag. Ga er ook niet vanuit dat je het volledige bedrag zal terugkrijgen van de verzekering. Van het laatste bedrag dat we nog moesten krijgen hebben we maar 1/3e gekregen. Natuurlijk gaan we daar niet mee akkoord, maar als je daartegen wil procederen ben je weer 5 à 10 jaar vertrokken.”

Opnieuw vergunning aanvragen

“Ons bedrijf ligt historisch gezien in een agrarisch gebied. Omdat we in een agrarisch gebied liggen heeft het drie jaar geduurd om onze exploitatievergunning terug te krijgen. Die hangt nu nog maar sinds kort uit om definitief goedgekeurd te worden. En dat gewoon om de dingen te mogen doen, die we daarvoor ook deden op deze locatie. We hebben nog steeds niets definitief kunnen heropbouwen, we vrezen ook dat we geen bouwvergunning meer gaan krijgen om de loods terug herop te bouwen aangezien we zonevreemd zitten met het bedrijf. Dat moet allemaal nog herbekeken worden. We denken daarom ook aan herlokalisatie. Maar we hebben veel plaats nodig en industriegrond is duur. Het geld van de verzekering is al lang opgebruikt voor het aankopen van nieuw materiaal.”

Stress en kopzorgen

“Het brengt natuurlijk veel stress met zich mee, niet alleen voor mij, maar ook voor het personeel. Iedereen loopt op de tippen van zijn tenen. Je hebt sowieso de personeelskost maar je moet ook nog omzet blijven draaien, anders maak je verlies. Onze medewerkers zijn wel altijd aan het werk kunnen blijven, maar die eerste maanden werkten ze vooral hier op de site om tijdelijke oplossingen te voorzien zodat we toch verder konden. Maar als ze hier hielpen de zaken op orde zetten, maakten we natuurlijk geen omzet.

In weer en wind

Momenteel hebben we tijdelijke constructies gemaakt met containers, maar dat is uiteraard niet hetzelfde. Die vlotte manier van werken valt weg, je bent veel minder efficiënt dan vroeger. Voorlopig kunnen we er niets aan doen en dat is frustrerend. In de containers stockeren we ons materiaal. We hebben ook een kleine werkplaats en een schoonmaakplaats gemaakt waar de machines afgespoeld worden. Vroeger deden we dat in de hal, overdekt. Nu moeten ze dus buiten de machines schoonmaken, of het nu regent of sneeuwt.”

Het kan ook bij jou gebeuren

“We hebben nu branddetectie voorzien, zodat we snel weten wanneer er iets mis is. Daar begint het volgens mij mee. Ik raad anderen aan om preventieve maatregelen te nemen en een goede compartimentering met branddeuren te voorzien. Werk zoveel mogelijk met brandvertragende materialen, in tegenstelling tot ons dak dat de brand versnelde. Achteraf gezien hadden we de pvc lijm en buizen best apart gecompartimenteerd of buiten gelegd. Let dus op waar je dingen stockeert. Alles begint bij preventie en melding. Toen de fietser de rook bij ons zag, was het eigenlijk al te laat. In de eerste plaats moet vooral het bewustzijn er zijn. Ga er niet vanuit dat het bij jou niet kan gebeuren.”

Brand Gebo
Yves toont de wasplaats waar machines worden gereinigd in weer en wind
Gebo
Voorlopig moet alles worden gestockeerd in containers

Voeg je koptekst tekst hier toe

Stel je vraag aan onze expert brandveiligheid

Zit jij na het lezen van dit artikel met vragen over de brandveiligheid van jou onderneming?
Neem contact op met één van onze experts voor een vrijblijvend advies.

Dit artikel is misschien ook interessant voor jou: