Een evacuatieplan maken is verplicht voor elke werkgever. Deze moet de werkgever ophangen op de juiste plaatsen in het bedrijf. Maar weet jij ook hoe je een evacuatieplan moet opmaken? Bekijk hieronder een voorbeeldje van een plan. Je kan klikken op de pijltjes op de foto voor meer informatie.
Evacuatieplan maken: Klik op de pijltjes op de afbeelding voor meer informatie.
Het evacuatieplan is gedraaid in de juiste leesrichting.
De noordpijl is hier gedraaid in de juiste richting. Deze staat vaak wel op het plan, maar de richting is soms niet aangepast.
Alle vluchtwegen van deze verdieping zijn duidelijk aangegeven.
De nooduitgang is duidelijk aangegeven met het correcte icoon en wijst naar de juiste richting.
Het grondplan is duidelijk leesbaar door enkel de belangrijke onderdelen te behouden zoals muren en geen onnodige details. Ook de lijnen van het grondplan zijn zwart en niet heel dun zodat ze goed zichtbaar zijn.
Zorg ervoor dat je het evacuatieplan niet vol pictogrammen zet. Zo verliest het plan zijn duidelijkheid. Pictogrammen zoals elektrisch gevaar, blusmiddelen en EHBO zijn wel nuttig bij noodgevallen.
Onnodig meubilair wordt gewist van het plan zodat het proper en overzichtelijk is. Hier is enkel het toilet nog aanwezig op de plannen (geen bloembakken,…).
Er is duidelijk aangegeven waar de persoon zich op dat moment is en hoe die zich naar de dichtstbijzijnde uitgang kan begeven.
Ook de schaal moet kloppen met het plan. Dit kan je vaak snel even checken door de breedte van de deur te vergelijken met de grootte van je schaal.
Het juiste noodnummer staat vermeld op het plan op een duidelijke manier. Denk er zeker aan dat je het juiste nummer kiest. Sommige bedrijven hebben namelijk ook een intern noodnummer om noodoproepen te ontvangen.
In de legende verklaar je de pictogrammen op het plan op een duidelijke en eenvoudige manier. Hij helpt je als niet alle pictogrammen gekend zijn.
Het liggingsplan wordt vaak vergeten op evacuatieplannen. Dit is nochtans belangrijk om de verzamelplaats op aan te duiden.
Belangrijke lokalen zijn benoemd.
Blusmiddelen en drukknoppen zijn aangegeven op het plan.
Een evacuatieplan maken is niet altijd zo eenvoudig als het lijkt. Zeker niet als je gebouw een grote oppervlakte heeft. Je moet de juiste grondplannen bezitten, weten welke de juiste vluchtwegen zijn, en de juiste pictogrammen op het plan plaatsen. Daarom roepen velen de hulp in van een expert. Als je niet in het bezit bent van recente grondplannen komen zij langs om de huidige situatie vast te leggen. Professionele bedrijven zullen je evacuatieplan tekenen in speciaal ontworpen computerprogramma’s. Dit heeft ook als voordeel dat je de evacuatieplannen ook digitaal hebt. Als de plannen van het gebouw wijzigen kan dit makkelijk en snel aangepast worden in de toepassing. Het plan hoeft dus niet helemaal opnieuw getekend worden.
Sommige bedrijven verkopen licenties van hun softwareprogramma om evacuatieplannen te tekenen. Hierdoor kan jij er zelf mee aan de slag gaan. Als je weinig kennis hebt van de wetgeving over brandveiligheid is het wel aangeraden om eerst een opleiding van de software te volgen.
Kan je wat advies gebruiken over je huidige evacuatieplan? Stuur ons een foto van je evacuatieplan en wij geven je onze tips. Email je vragen en bijlage naar info@certeso.com.
© 2020 Certeso
Alle rechten voorbehouden
info@certeso.com
+32 11 20 10 51
Industriepark 1003
3545 Halen
Disclaimer en privacy
BTW: BE0463 433 039