Certeso

Evacuatieplan opmaken volgens de Belgische wetgeving

Evacuatieplan opmaken

Is het opmaken van een evacuatieplan verplicht?

De Belgische wetgeving verplicht elke werkgever om evacuatieplannen te voorzien waar mensen tewerkgesteld zijn. Ook al werk je in een gehuurde ruimte, de werkgever blijft verantwoordelijk voor de brandveiligheid. Een evacuatieplan opmaken mag natuurlijk gedaan worden door een gespecialiseerd bedrijf en hoeft de werkgever dus niet zelf te doen. 

Iedere werkgever moet dus evacuatieplannen voorzien in het gebouw. Ook verhuurders van een B&B (zelfs via AirBnb) en andere toeristische logies moeten plannen voorzien. Deze regels zijn allemaal besproken in het logiesdecreet. Of je nu directeur bent van een school, hoofd van een ziekenhuis, baas van een kinderopvang of eigenaar van een KMO. Het is je verplichting om voldoende evacuatieplannen te voorzien.

Hoeveel evacuatieplannen moet je ophangen?

Hoeveel plannetjes je dan best voorziet, hangt af van je gebouw. En dan vooral met het aantal toegangen en verdiepingen. Maar het berekenen ervan is niet zo moeilijk als je weet waar je rekening mee moet houden. Ons artikel over het correct berekenen van evacuatieplannen kan je daarbij helpen.

Anderzijds zorgt de aanwezigheid van een evacuatieplan ook voor een veilig gevoel en zelfs voor een professionele uitstraling van uw onderneming. Reden te meer dus om gebouw(en) te voorzien van duidelijke evacuatieplannen.

Waarom moet je een evacuatieplan opmaken?

Evacuatieplan opmaken
Aluminium kader A3

Dit moet je niet enkel doen omdat het in de eerste plaats verplicht is. In de tweede plaats is het ook belangrijk om na te denken of iedereen snel naar de uitgang kan bij brand.

Om een evacuatieplan op te maken moet je eerst nadenken over de vluchtroutes. Het is belangrijk dat je de doorgangen vrijlaat. Er mag bijvoorbeeld geen rommel de weg blokkeren zodat iedereen zo snel mogelijk naar een veilig plaats kan vluchten.

Aantal vluchtroutes

Als je beslist dat een gang of doorgang een vluchtroute is, moet deze altijd vrij zijn en duidelijk aangegeven worden met signalisatie. Je kan best steeds 2 vluchtroutes voorzien in tegenovergestelde richtingen. Daardoor kan je steeds vluchten langs twee kanten als je niet door kan aan een kant.

Een evacuatieplan opmaken zal uiteindelijk zeker en vast de moeite lonen. Het zal je bedrijf een stuk veiliger maken. Bovendien ben je erna beter bewust van de vluchtwegen die vrij moeten blijven.

Wat moet er op een evacuatieplan staan?

Volgens de wetgeving waar we al eerder over vertelden moeten een aantal dingen zeker aanwezig zijn op je plan. Zoals bijvoorbeeld de lokalen en de compartimentsgrenzen, de lokalen met een verhoogd gevaar voor brand. Maar ook de uitgangen, nooduitgangen, vluchtroutes en de verzamelplaatsen na evacuatie.

Conform ISO-norm

Evacuatieplan opmaken
Pictogrammen op evacuatieplan

Bij Certeso maken we alle evacuatieplannen in ISO 23601 formaat. Dit is een internationale standaard met een aantal regels voor het opmaken van evacuatieplannen. Ook de pictogrammen die gebruikt worden op de evacuatieplannen voldoen aan de ISO 7010 norm. Deze norm bepaalt hoe elk pictogram eruit moet zien. Zoals onder andere het figuur en de kleuren rood, groen en geel. Op die manier gebruikt iedereen dezelfde pictogrammen en zijn ze universeel herkenbaar. Deze ISO norm is recentelijk vernieuwd, met als gevolg dat een aantal figuren niet meer hetzelfde zijn. Dubbelcheck daarom zeker of je de juiste pictogrammen gebruikt op je evacuatieplan.

Voorbeeld evacuatieplan

Dit is slechts een deel van de aandachtspunten bij het opmaken van een goed plan! Een tijdje geleden schreven wij daarom een artikel over de meest voorkomende fouten op een evacuatieplan. Zo mag je het plan bijvoorbeeld niet ingewikkeld maken. Veel evacuatieplannen zijn namelijk niet echt overzichtelijk. En juist dat is van groot belang tijdens een incident. Je moet je in slechts een paar seconden kunnen oriënteren en weten waar je naartoe moet. Onderstaand plan is een voorbeeld van een goed en overzichtelijk evacuatieplan. 

Voorbeeld evacuatieplan

Download hier een demo-evacuatieplan

Wat als ik geen evacuatieplannen plaats?

Als je als werkgever geen evacuatieplannen voorziet, ben je niet in orde met de wetgeving rond welzijn op het werk. Alle werknemers moeten in een veilige omgeving tewerkgesteld zijn en evacuatieplannen zijn daar een belangrijk onderdeel van. De Federale overheidsdienst voor welzijn op het werk voert regelmatig inspecties uit.

Zaak sluiten

Het checken van de aanwezigheid van evacuatieplannen is typisch één van de controles van zo’n bezoek. Daarnaast maakt ook de brandweer hierover regelmatig opmerkingen in het brandweerverslag tijdens preventiebezoeken. Bovendien kan jouw zaak gesloten worden als je de aanbevelingen van deze overheidsdiensten niet opvolgt. Ten slotte zou het kunnen dat de brandverzekering eventuele schade niet zal vergoeden als je niet in orde bent met de wetgeving rond brandveiligheid. 

Een evacuatieplan opmaken is zoals je ziet broodnodig. Wacht er dus niet te lang mee en vraag een vrijblijvende offerte.

Zo maken wij een evacuatieplan

Evacuatieplan opmaken
Evacuatiewegen en pictogrammen worden op het plan gezet.

Indien beschikbaar bezorg je ons de grondplannen van jouw gebouw(en). Op basis daarvan kunnen wij een eerste inschatting maken van het aantal plannen dat nodig is. Als je geen grondplannen hebt komen wij ter plaatse het gebouw opmeten en tekenen wij de grondplannen.

Nadat de grondplannen overzichtelijk gemaakt zijn komen onze medewerkers ter plaatse om een inventaris te maken van alle brandblussers, drukknoppen, nooduitgangen, etc. Ter plaatse bepalen we de vluchtwegen en de plaatsen waar de evacuatieplannen tegen de muur komen te hangen.

Aan de hand van onze Safety Reports software maken we uw plannen klaar en krijg je ze digitaal ter controle opgestuurd. De plannen worden daarna per post opgestuurd. Ook na het project blijven uw gegevens beschikbaar in onze software.

Omdat evacuatieplannen onze specialiteit zijn zal u geen betere partner vinden voor het opmaken van duidelijke plannen.

Offerte aanvragen

Hulp nodig?
  • Evacuatieplannen
  • Interventiedossier
  • Brandblussers
  • Signalisatie

Onze aluminium klikkader

Onze speciale uitvoeringen

Plexiglazen frame

Plexiglazen druk

Aluminium kader fijn