Certeso

FAQ's

Evacuatieplannen

De prijs voor het opmaken van evacuatieplannen hangt af van verschillende factoren. Om een exacte prijs te bekomen hebben wij meer info nodig over het gebouw en zijn toegangen. Wij maken voor jou steeds graag een vrijblijvende prijsofferte op. 

Indien je in het bezit bent van de grondplannen van het gebouw mag je ons dit zeker bezorgen. Ook maak je best duidelijk om wat voor gebouw het gaat zodat we rekening kunnen houden met specifieke wetgeving (bijvoorbeeld B&B en het logiesdecreet).

Over het algemeen hang je een evacuatieplan: 

  • Aan elke ingang van het gebouw
  • En minimaal één plan per verdieping

Lees voor meer informatie in ons artikel over het berekenen van evacuatieplannen

Indien je slechts 1 of 2 plannen nodig hebt of als je geen groot budget hebt voor brandveiligheid, raden we soms aan om de evacuatieplannen zelf te tekenen. Dat kan je vrij eenvoudig met onze kit voor twee evacuatieplannen

De klikkader kan je met de kracht van je handen openen. Aan de hand van deze video tonen we je precies hoe het moet.

Risicoanalyse brand

Elke werkgever is verplicht om een risicoanalyse brand te laten uitvoeren volgens het KB van 28 maart 2014 betreffende de brandpreventie op de
arbeidsplaatsen.

Aan de hand van een risicoanalyse brand toets je de huidige brandveiligheidssituatie af aan de regelgeving. Met een checklist of een meer uitgebreide methode analyseert een expert uw locatie op vlak van brandveiligheid. Tijdens zo’n bezoek wordt elke mogelijke gevaarlijke situatie genoteerd. Zo weet jij precies waar je staat op vlak van brandveiligheid. Een risicoanalyse brand is daarom erg belangrijk, het is de basis van je preventiebeleid.

Eigenlijk mag iedereen een analyse uitvoeren. Maar om een risicoanalyse brand correct uit te voeren moet je kennis hebben van de wetgeving en de gevaren. Onze experts volgden een specifieke opleiding brandveiligheid en worden intern opgeleid om ook niet voor de hand liggende risico’s te herkennen.

Interventiedossier

Het is wettelijk verplicht om een interventiedossier op te stellen. Zo heeft uw brandweerzone meteen al uw gegevens bij de hand. De informatie in het dossier moet de brandweer helpen om snel te reageren tijdens een incident. Meer info over het dossier kan je lezen in ons uitgebreid artikel over het opstellen van een interventiedossier.

Het interventiedossier is vooral belangrijk voor de brandweer. Dankzij de informatie die jij hen geeft, kunnen ze dus op de juiste manier reageren. Tijdens een incident moet een brandweerman het dossier snel kunnen lezen, aangezien er vaak niet veel tijd is. Daarom wordt zo’n interventiedossier op een bepaalde manier opgesteld. Maar elke brandweerzone werkt op een andere manier en heeft andere regels. Om die reden kan je dus best de lokale brandweerzone eerst contacteren om wat informatie op te vragen over hun werkwijze.

Veel brandweerzones houden intussen al deze gegevens bij in een speciaal computerprogramma (zoals DIP). In dit programma vult de eigenaar van de vestiging alle nodige gegevens in. Daardoor kan de brandweer met één klik op de knop een interventiedossier maken. Hierdoor is je interventieplan ook digitaal beschikbaar. Een aanpassing is dus snel gedaan

Als je geen interventiedossier ter beschikking stelt kan dit de interventie van de brandweer bemoeilijken. Zonder interventiedossier weet de brandweer bijvoorbeeld niet hoe ze toegang krijgen tot de site of het gebouw na sluiting. Met als gevolg dat de interventie mogelijk langer duurt en er meer schade is.

Nee. Het brandinterventiedossier zorgt ervoor dat de brandweer een vlotte interventie kan uitvoeren. Het postinterventiedossier (PID) van een bouwwerk is het dossier dat alle elementen bevat die nuttig kunnen zijn voor de veiligheid en de gezondheid van de mensen die later werkzaamheden zullen uitvoeren aan het gebouw (bv. onderhoud en herstellingen, verbouwingen, sloopwerk). Iets totaal verschillend dus.

Brandpreventiedossier

Het brandpreventiedossier bestaat uit 11 verschillende onderdelen. 
1. De risicoanalyse en preventiemaatregelen
2. Organiseren van brandbestrijdingsdienst
3. Schriftelijke procedures van het intern noodplan
4. Het evacuatieplan
5. Het interventiedossier
6. Vaststellingen van evacuatieoefeningen
7. Beschikbare beschermingsmiddelen tegen brand
8. Controles en onderhoudsbeurten van middelen en installaties
9. Lijst van afwijkingen van brandveiligheid
10. Adviezen
11. Uitwisseling met overheid

Het brandpreventiedossier is de verzameling van alle belangrijke onderdelen van jouw brandpreventiebeleid. Het interventiedossier is louter het document waarin  belangrijke info over het gebouw staat voor een vlotte interventie. Dit document dien je te delen met jouw lokale brandweerzone.

Softwaretoepassingen

Indien je één van onze softwareprogramma’s graag wil proberen kan dat zeker. Hiervoor dien je contact met ons op te nemen. 

Onze softwareprogramma’s maken gebruik van licenties gedurende een bepaalde periode. Eenmalig het programma gebruiken om enkele evacuatieplannen te tekenen kan dus niet.

Indien je een abonnement neemt op één van onze softwareprogramma’s komen wij graag langs voor een opleiding van de toepassing. Indien mogelijk gaan deze opleidingen door bij ons op kantoor (Halen). Indien dit onmogelijk is kunnen wij ook steeds op verplaatsing een opleiding geven. 

Meer over de richtlijnen waaraan Autocad plannen best aan voldoen lees je hier.

Algemeen

Brandveiligheid is een heel specifiek gegeven waarbij er rekening moet gehouden worden met verschillende aspecten van het gebouw en zijn omgeving. Daarom is het onmogelijk om een ruwe schatting te geven. We weten ook niet op voorhand waarin je al hebt geïnvesteerd (evacuatieplannen, signalisatie, risicoanalyse,…). Indien nodig komt een expert van Certeso graag bij jou langs voor een vrijblijvende offerte.

De brandweer kan bij jou ter plaatse komen en het gebouw toetsen aan de regelgeving rond brandveiligheid. Na zo’n controle wordt een brandpreventieverslag opgesteld waarin staat waaraan het gebouw wel of niet voldoet. Er zijn steeds een aantal zaken waaraan elk gebouw moet voldoen volgens de wetgeving, maar bij sommige gebouwen is de regelgeving nog strenger (zoals bijvoorbeeld als je mensen te slapen legt – B&B). Om er zeker van te zijn dat je helemaal voldoet aan de wetgeving neem je best contact op met één van onze experts. Het uitvoeren van een risicoanalyse brand is alvast een goed begin. Daarna weet je meteen waar je staat op vlak van brandpreventie.

Ja, wij zijn werkzaam in zowel het Vlaams, Waals als Brussels Hoofdstedelijk Gewest.

Neen, wij staan heel het jaar ter jullie beschikking (uitgezonderd wettelijke feestdagen).

Je kan online, via mail (info@certeso.com) of telefonisch (011 20 10 51) een afspraak met ons maken. Dan komen we graag bij jou langs. Natuurlijk ben je ook altijd welkom op ons hoofdkantoor te Industriepark 1003, Halen.