Bij Certeso krijgen we vaak vragen over hoe bedrijven een interventiedossier opstellen. Waarom heb je het nodig? Wat zegt de wetgeving? En vooral: hoe begin je eraan. Onlangs gaf één van onze experten een opleiding over interventiedossiers tijdens Prenne 47, een beurs van Prebes vzw. Was jij er niet bij? Geen zorgen, we leggen het ook hier graag voor je uit. Ook kan je op het einde van dit artikel een voorbeeld van een interventiedossier downloaden.
Als werkgever wil je er natuurlijk alles aan doen om een brand te voorkomen. Toch sterven er jaarlijks nog te veel personen door een bedrijfs- of woningbrand. In 2015 waren er dat nog 42 waarbij er ook 1078 gewond raakten. Ook de kosten en schade bij brand kunnen hoog oplopen. Daarom besloot de overheid het opmaken van een interventiedossier te verplichten. Dankzij dit dossier beschikt de brandweer over de belangrijkste informatie voor de eerste interventie. Verder zorgt dit dossier ervoor dat de interventie zo snel mogelijk kan verlopen. Want een goed voorbereid brandweerman…
Volgens het Koninklijk Besluit van 28 maart 2014 moet er een interventiedossier ter beschikking gesteld worden aan de ingang van het gebouw.
Dit interventiedossier bevat:
- de elementen van het brandpreventiedossier (het evacuatieplan, een lijst met beschikbare beschermingsmiddelen tegen brand en hun situering op plan, de informatie op vraag van de openbare hulpdienst voor het opmaken van een nood- en interventieplan)
- de locatie van de elektrische installaties
- de werking en locatie van de sluitkranen van de gebruikte fluïda
- de plaats en de werking van de ventilatiesystemen
- de locatie van de branddetectie centraleKB 28/03/2014
Het interventiedossier is een document dat de belangrijkste informatie over uw vestiging samenvat voor de brandweer. Het duidt dus bijvoorbeeld de toegangen en gevaren aan, welke blusmiddelen er zijn, wie de contactpersonen zijn, en nog veel meer. Zo kan de brandweer sneller reageren tijdens een incident.
Samengevat: iedere werkgever zou dit dus moeten voorzien. Ook al gaat het om een groot of klein bedrijf. Maar helaas is dit in de realiteit niet altijd zo aangezien het vaak een hele opgave is. Toch laten locaties en gebouwen met een hoog risico (gevaarlijke stoffen, veel mensen,..) best een interventiedossier opmaken. Let wel op: omdat brandweerzones elk eigen regels hanteren als het gaat om de opmaak van een interventiedossier, informeer je je best bij de lokale brandweerzone. Veel brandweerzones maken gebruik van digitale platformen waarin ze alle informatie verzamelen. Zo gebruiken ondertussen al 8 hulpverleningszones in Vlaanderen ons Digitaal Interventieplan. Maar daar hebben we het later in dit artikel meer over.
Het interventiedossier is vooral belangrijk voor de brandweer. Dankzij de informatie die jij hen geeft, kunnen ze dus op de juiste manier reageren. Tijdens een incident moet een brandweerman het dossier snel kunnen lezen, aangezien er vaak niet veel tijd is. Daarom wordt zo’n interventiedossier op een bepaalde manier opgesteld. Maar elke brandweerzone werkt op een andere manier en heeft andere regels. Om die reden kan je dus best de lokale brandweerzone eerst contacteren om wat informatie op te vragen over hun werkwijze.
Veel brandweerzones houden intussen al deze gegevens bij in een speciaal computerprogramma (zoals DIP). In dit programma vult de eigenaar van de vestiging alle nodige gegevens in. Daardoor kan de brandweer met één klik op de knop een interventiedossier maken. Hierdoor is je interventieplan ook digitaal beschikbaar. Een aanpassing is dus snel gedaan
In de eerste plaats neem je best eerst contact op met je lokale brandweerzone. Zij kunnen je adviseren over welke gegevens je best doorgeeft. Deze zijn natuurlijk afhankelijk van de grootte en het type bedrijf. Een interventiedossier opstellen is niet vanzelfsprekend. Daarom schakel je best een externe partij in. Let erop dat ze weet hebben van de eisen van de verschillende brandweerzones en kennis van interventiedossiers. Ook wij helpen jou graag verder, neem daarvoor een kijkje op onze pagina ‘interventiedossier‘.
Nadat je een interventiedossier hebt opgesteld moet het natuurlijk ook nog actueel blijven. Bij elke verandering aan het bedrijf (op vlak van brandveiligheid) kan je dus best het interventieplan aanpassen. Als dit zo is neem je best snel contact op met de brandweer. Als ze werken met een digitale toepassing kunnen aanpassingen snel gebeuren.
© 2020 Certeso
Alle rechten voorbehouden
info@certeso.com
+32 11 20 10 51
Industriepark 1003
3545 Halen
Disclaimer en privacy
BTW: BE0463 433 039