Risicoanalyse brand opmaken: voorbeelden en tips

Aan de hand van een risicoanalyse brand toets je de huidige brandveiligheidssituatie van jouw gebouw af aan de regelgeving. Een risicoanalyse brand opmaken, dat is een van onze expertises. Daarom vertellen wij jou er graag alles over. Onderaan deze pagina kan je enkele veelvoorkomende risico’s terugvinden.

Wat is een risicoanalyse brand?

Volgens de codex welzijn op het werk is elke werkgever verplicht om een risicoanalyse brand te laten uitvoeren. Benieuwd hoe brandveilig jouw gebouw is? Of weet je niet precies waar te beginnen? Dan is een risicoanalyse brand alvast een goede start van jouw brandpreventiebeleid. Daarbij komt een expert langs om jouw gebouw te onderzoeken. 

Risicoanalyse brand opmaken

Met een checklist gebaseerd op de wetgeving analyseert een brandveiligheidsexpert uw locatie op vlak van brandveiligheid. Tijdens zo’n bezoek wordt elke mogelijke situatie genoteerd die niet of wel voldoet aan de wetgeving. De expert risicoanalyse brand doet ook steeds aanbevelingen waarbij je jouw brandveiligheid kan verbeteren. Zo weet jij precies waar je staat op vlak van brandveiligheid. Een risicoanalyse brand is daarom erg belangrijk, het is de basis van je preventiebeleid.

Een risicoanalyse brand uitvoeren

In principe mag iedereen een risicoanalyse uitvoeren. Maar om een een risicoanalyse correct uit te voeren moet je kennis hebben van de wetgeving en gevaren. Onze experts volgden een specifieke opleiding brandveiligheid en worden intern opgeleid om ook niet voor de hand liggende risico’s te herkennen. 

In onze risicoanalyses houden we rekening met:

Moet elk bedrijf een risicoanalyse brand laten uitvoeren?

Een risicoanalyse brand opmaken is verplicht voor iedere werkgever. Ook al gaat het om een groot of klein bedrijf. Gebouwen met een hoog risico (gevaarlijke stoffen, veel mensen,..) maken dus best snel werk van een risicoanalyse brand. Vergeet ook niet dat deze jaarlijks moet worden herzien.

Zo voeren wij een risicoanalyse brand uit

Wij voeren onze analyses uit volgens een uitgebreide methode waaronder ook de FRAM-ini methode. Hierbij wordt de site van het gebouw verdeeld in zones. Op elk van deze zones wordt de FRAM-ini methode toegepast. Deze methode kijkt naar de brandbelasting in de zone, de kenmerken van de eventuele compartimentering en de vermoedelijke doeltreffendheid van de brandbestrijding.

Eerst bepalen we een risicoklasse voor de eigendom (gebouwen en zijn inhoud) aan de hand van een vragenlijst. Enkele voorbeeldvragen:
Daarna worden de mogelijke oorzaken van brand bekeken, de doeltreffendheid van de evacuatie en het soort van aanwezigen. Zo bepalen we een risicoklasse voor de gebruikers (van het gebouw) aan de hand van een vragenlijst. Enkele voorbeeldvragen:

Offerte aanvragen

Risicoanalyse brand
  • Conform wetgeving
  • Uitgebreid dossier
  • Door opgeleide experts
  • Goede basis brandpreventie

Tips: veelvoorkomende risico's

Hier zijn enkele scenario’s die onze experts zien tijdens hun rondes die niet stroken met de wetgeving. Zijn deze herkenbaar voor jou? 

Risicoanalyse brand opmaken

© 2020 Certeso
Alle rechten voorbehouden

info@certeso.com
+32 11 20 10 51

Industriepark 1003
3545 Halen

Disclaimer en privacy
BTW: BE0463 433 039