Certeso

Waarom je best rondgangen doet in jouw bedrijf

Ben jij de preventieadviseur van het gebouw? Of sta jij in voor de brandveiligheid van jouw werklocatie? Dan weet je dat je de brandveiligheid van het gebouw best regelmatig controleert. Dit wordt een brandaudit genoemd. 

Wat is een brandaudit?

Een brandaudit is een controle van de brandveiligheid van jouw gebouw die je perfect zelf kan uitvoeren. Je bezoekt dan elke ruimte van het gebouw (een rondgang). Tijdens deze rondgang noteer je jouw vaststellingen. Dit kan heel breed gaan. Zoals bijvoorbeeld de aanwezigheid van alle blustoestellen, correcte signalisatie, vluchtwegen die vrij zijn of niet, enz….

Brandaudit

Waarom moet je rondgangen doen?

Een brandaudit of rondgang doen is niet verplicht. Maar je haalt er zeker wel je voordeel uit indien je dit wekelijks of maandelijks kan doen. Als je vaak de brandveiligheid van het gebouw controleert, krijg je een goed overzicht van de belangrijkste tekortkomingen op gebied van brandpreventie in je gebouwen. Zo is het ook eenvoudig om een stappenplan op te maken om je actiebeleid vorm te geven op vlak van brandveiligheid. Als je dan eenmaal wil werken aan de brandveiligheid weet je meteen welke punten je eerst moet aanpakken.

Zo gaat het nu

Een rondgang wordt nu vaak gedaan met papier en een fototoestel. In het beste geval heb je ook een recent grondplan waarop je eventuele opmerkingen kan aanduiden.

Wat kan je controleren?

 • brandblussers
 • nooduitgangen
 • detectoren
 • branddeuren
 • vluchtwegen
 • compartimenten
 • signalisatie (pictogrammen)
 • Hoe doe je een rondgang?

  Vaak wordt er rondgegaan met papier om opmerkingen te noteren en een camera om foto’s te nemen van opvallende zaken. Heb je een recent of accuraat grondplan van het gebouw en zijn verdiepingen? Dan kan het nuttig zijn om dit mee te nemen tijdens jouw brandaudit. 

  Dan kan je duidelijk aangeven waar er precies een probleem is. Als je bijvoorbeeld moet aangeven dat er een brandblusser is weggenomen, dan weet je later als je terug op kantoor bent nog steeds op welke plaats dat precies was. 

  Toch is rondgaan met een groot plan niet echt handig. En je opmerkingen op papier moet je nadien nogmaals ingeven in jouw computer waardoor je veel tijd verliest. Daarom hebben wij een andere manier ontwikkeld om een brandaudit efficiënter en sneller te laten verlopen.

  Jouw rondgangen doen met een tablet

  Met onze applicatie Safety Walk doe je rondgangen op een tablet. Zo hoef je niet meer te sleuren met papier en een camera, maar heb je twee in één.

  Met deze tablet kan je eenvoudig opmerkingen maken rechtstreeks op jouw plan. Ook kan je foto’s nemen van objecten en die vastmaken aan je opmerking. Gebruik je ook onze toepassing Safety Reports? Dan wordt ook alles nadien gesynchroniseerd in jouw account. Gedaan dus met dubbel werk.

  Nog meer interessante artikels

  Efficiëntere rondgang?

  Probeer Safety Walk
  • Rondgang met tablet
  • Alles op één applicatie
  • Foto's nemen van object
  • Opmerkingen toevoegen