Certeso blog

Evacuatieplannen: veelvoorkomende fouten

Heeft u al ooit evacuatieplannen vergeleken met elkaar? Niet elk plan is even overzichtelijk. Benieuwd of uw plan toe is aan verbetering? We lijsten de negen meest voorkomende fouten op evacuatieplannen voor u op.

1. Te complex

Dit is helaas iets wat erg veel voorkomt. Een plan moet je kunnen begrijpen in enkele seconden. Vaak zijn plannen overladen met pictogrammen die niet erg belangrijk zijn. De plannen van het gebouw hou je best ook zo simpel mogelijk. Bloembakken hoeven hier dus niet op te staan.

2. Verkeerde richting

Veel plannen worden gewoon horizontaal gemaakt en zo opgehangen in elke ruimte. Maar in sommige kamers is het logischer om het plan in een verticale richting op te hangen. Draai het plan dus van richting indien nodig.

Veelvoorkomende fouten op evacuatieplannen

3. Geen uitsnijding

Bij erg grote gebouwen is het vaak overbodig om een plan van het hele pand op te hangen. Het is belangrijk dat een persoon vanuit zijn huidige positie snel een uitgang kan vinden. Je kan dus best enkel een zeker deel van het gebouw tonen. Een juiste uitsnijding van het plan is dus belangrijk.

4. Niet zichtbaar

Als de plannen net worden opgehangen lijkt alles in orde. Maar dit hou je later best nog in het oog. Deze plaats moet vrij blijven. Zorg ervoor dat er geen objecten voor geplaatst worden.

5. Pictogrammen vergeten

Soms vergeet men dingen aan te duiden op het plan die erg belangrijk zijn. Check dus zeker even of het verzamelpunt of liggingsplan aanwezig is op uw evacuatieplannen.

6. Noordpijl in verkeerde richting

De noordpijl op een evacuatieplan wordt vaak vergeten. Hij staat er wel, maar de richting is vaak niet aangepast. Niet vergeten dus!

7. Verkeerde noodnummer

Iedereen kent het algemene noodnummer wel. Maar niet op elk plan staat het nummer 112. Sommige grote bedrijven hebben een eigen interne dienst voor noodgevallen. In dat geval moet het nummer van de interne hulpdienst op het evacuatieplan staan. 

Evacuatieplannen

8. Brandcompartiment niet aangegeven

Een brandcompartiment is een ruimte die voor een bepaalde tijd brand en rook kan tegenhouden. Zo blijven nabijgelegen ruimtes tijdelijk gespaard en blijven vluchtroutes tijdelijk vrij. Dit zijn ruimtes met bijvoorbeeld branddeuren. Sinds kort moeten brandcompartimenten worden aangeduid op evacuatieplannen. 

9. Te veel vluchtroutes

Vluchtroutes aanduiden lijkt eenvoudig. Gewoon wijzen naar de uitgang, toch? Maar vaak zijn er meerdere uitgangen, en dus ook meerdere manieren om te vluchten. Het gevolg? Een plan vol vluchtroutes, waardoor het moeilijk is om er één te kiezen. Er moeten minimum twee vluchtroutes op het plan staan. Je kiest dus best voor twee routes waarbij de uitgangen het dichts bij zijn, zelfs al zijn er meer mogelijkheden. Zo blijft het plan overzichtelijk. 

Meer weten over evacuatieplannen?

Nog meer interessante artikels

© 2020 Certeso
Alle rechten voorbehouden

info@certeso.com
+32 11 20 10 51

Industriepark 1003
3545 Halen

Disclaimer en privacy
BTW: BE0463 433 039