Certeso blog

Eerste Ronald McDonald huis in België:
‘meer dan een dak boven je hoofd’

In het pas geopende Ronald McDonald huis, vlak naast het UZ Brussel, kunnen families verblijven als hun kinderen opgenomen worden in het ziekenhuis. Zo vermijden ze fileleed op weg naar het ziekenhuis en staan ze meteen paraat in tijden van nood. Maar het is veel meer dan dat, vertelt Katia De Greve, manager van het project. Het huis kon rekenen op veel steun van gulle sponsors, ook wij droegen ons steentje bij.

Hoe ben je in het project gerold?

‘Tijdens mijn studies economie onderzocht ik voor mijn eindwerk wat ouders nodig hebben wanneer hun kind langdurig in het ziekenhuis wordt opgenomen. Zo kwam ik terecht bij de Ronald McDonald huizen. Ik wou er absoluut eentje bezoeken. Toen waren er niet zo veel als nu en het dichtstbijzijnde was in Amsterdam. Gelukkig wou mijn vader mij ernaartoe brengen. Toen ik dat huis betrad dacht ik meteen: dit ga ik ooit doen in België.’

Ronald McDonald huis België
Katia De Greve in haar aparte leefruimte in het huis waar ze doorheen de week verblijft.

Dus het was voor jou een roeping?

‘Ja absoluut. Het Ronald McDonald huis is de rode draad doorheen mijn leven geweest. Hoewel ik me daar in het begin niet bewust van was. Als ik daar nu aan terugdenk was het echt meant to be. Zo ging ik in mijn vorige job naar een event over de balans tussen werk en privé. Ik wou er eigenlijk eerst niet naartoe maar een vriendin had me toch overgehaald. Plots zag ik dat de marketingverantwoordelijke van McDonalds daar sprak.’

‘Heel toevallig had ik net die persoon ooit gemaild over het Ronald McDonald huis in België. Maar ik had geen antwoord van haar ontvangen. Ik zag toen mijn kans en sprak haar erover aan tijdens het netwerkmoment. Ze zag hoe enthousiast ik was over het project en beloofde me uit te nodigen op het hoofdkantoor. Dat heeft ze dan ook gedaan. Vanaf toen is de bal aan het rollen gegaan.’

Ronald McDonald huis België

We zagen net jouw leefruimte, je woont nu tijdelijk hier?

‘Ja, ik verblijf hier. Mijn eigen huis staat voorlopig leeg maar in de toekomst is het de bedoeling dat ik elk weekend naar huis kan. Ik vind het belangrijk dat ouders op elk moment van de dag kunnen uit- of inchecken. Daar draait het hele project ook rond: keeping families close. Ik ben ervan overtuigd dat familie het beste medicijn is. Als je bijvoorbeeld jouw kind belooft om er morgen te zijn voor het prikje en je bent niet op tijd door file, dan is dat teleurstellend. Niet alleen voor het kind, maar ook voor jezelf als ouder. Het verdriet of het leed kunnen delen met je partner of een gezinslid in het huis is een grote meerwaarde. Het is belangrijk dat je samen dat proces doorgaat.’

‘Niet alleen voor de ouders maar ook voor de broertjes of zusjes is zo’n periode moeilijk. Zij komen tijdens zo’n situatie vaak op de tweede plaats. Dan kunnen wij er hier voor zorgen dat ze erover kunnen praten of dat we gewoon samen spelletjes spelen. Die extra aandacht doet niet enkel het kind deugd maar ook de ouders en dat zal het kind in het ziekenhuis dan weer voelen. Zo gaat die cirkel rond.’

Komen er nog meer Ronald McDonald huizen in België?

‘Momenteel zijn er in totaal 373 huizen ter wereld, waarvan eentje in België. Mijn wens is om tijdens mijn carrière nog een huis en ook een gezellige huiskamer in het hospitaal te verwezenlijken. Maar dat zal afhangen van de centjes en de sponsors natuurlijk hé.’

‘Heel veel in het huis hebben we kunnen verwezenlijken dankzij sponsoring. Daar ben ik uit de grond van mijn hart enorm dankbaar voor. In het begin konden we enkel de plannen tonen, voor de rest hadden we nog niets. Om dan van bedrijven te horen dat ze ons willen sponsoren omdat ze erin geloven is heel mooi. Er zijn veel mensen die het hart op de juiste plaats hebben. Ik besef goed dat er enorm veel goede doelen zijn waar bedrijven en mensen hun geld aan kunnen geven. Maar dat ze dan toch voor dit project kiezen, dat doet me wel iets.’

Ronald McDonald huis België
Ronald McDonald huis België
Ronald McDonald huis België

Ook Certeso sponsorde mee, kende je iets van brandveiligheid?

‘Om eerlijk te zijn niet. Het ziekenhuis vertelde ons dat we signalisatie en evacuatieplannen nodig hadden. Ik wist niet waar te beginnen. In het begin hadden we nog geopteerd om de evacuatieplannen zelf te maken. Maar dat idee hebben we snel laten varen. Het is zo technisch, ik verstond er niets van. Een halfuurtje nadat ik jullie hierover mailde, belden jullie mij op. Dat vond ik ongelofelijk.’

‘Ik vind het belangrijk om erkenning te geven. Altruïsme zonder egoïsme, daar geloof ik niet in. Ik had bij jullie niet het gevoel dat ik een last was en dat voel ik soms wel bij andere leveranciers. Niets was te veel en jullie kwamen ons steeds tegemoet. Dat jullie de moeite namen om ook de logo’s te maken en op te hangen op het sponsorbord net voor de opening daar ben ik heel blij om. De sponsors willen we natuurlijk graag in de kijker zetten. Dankzij hun hebben we een heel mooi huis, nu moeten we er nog een thuis van maken.’

Ronald McDonald huis België
Ronald McDonald huis België

Wil je graag Katia helpen om nog meer huizen te bouwen? Je kan hier terecht voor een gift aan het Ronald McDonald Kinderfonds.

Nog meer interessante artikels

© 2020 Certeso
Alle rechten voorbehouden

info@certeso.com
+32 11 20 10 51

Industriepark 1003
3545 Halen

Disclaimer en privacy
BTW: BE0463 433 039