Certeso blog

en de brandbestrijdingsdienst

Er is een brand gesignaleerd in uw gebouw. Schiet uw personeel meteen in actie? Of heerst er paniek? Wat je best kan doen als je een brand opmerkt? Lees hier alles over de interne brandbestrijdingsdienst en bekijk onze tips.

Denk terug aan de oefeningen

Een goede voorbereiding voor een noodsituatie of brand is erg belangrijk. Daarom is het cruciaal dat er minimaal één keer per jaar een evacuatieoefening wordt gehouden. Een evacuatieoefening helpt je correct reageren tijdens een noodsituatie. Probeer daarom bij een brand zeker terug te denken aan de evacuatieoefeningen.

Brandbestrijdingsdienst

Nu moet elke werkgever een brandbestrijdingsdienst oprichten. Terwijl dat vroeger slechts in specifieke gevallen verplicht was. Op die manier is er minstens één iemand aanwezig die kennis heeft van brandbestrijding en actie kan ondernemen. Bij het zien van een brand waarschuw je best één van je collega’s van de brandbestrijdingsdienst.

Opleidingen

De taken van een brandbestrijdingsdienst

Collega’s die deel uitmaken van de Eerste Interventie Ploeg (EIP) zijn opgeleid om je te begeleiden bij brand. Je volgt daarom best hun aanwijzingen. De dienst staat in voor volgende taken:

  • Signaleren van situaties die mogelijk een brand veroorzaken
  • Aanwezigen waarschuwen en melden van de brand
  • Aanwezigen in veiligheid brengen tot aanwezigheid van de hulpdiensten
  • Toegang vrijmaken voor de organisatie voor de hulpdiensten
  • De hulpdiensten vlug naar de brand leiden en situaties die de evacuatie kunnen hinderen melden
  • Een begin van een brand blussen of beheersen

Bluspoging bij kleine brand

Als de brand nog vrij klein is, kan de Eerste Interventie Ploeg proberen deze te blussen met de beschikbare blusmiddelen in het pand. Probeer dit dus niet zelf te doen als je er geen ervaring mee hebt. Het blussen van een brand kan erg gevaarlijk zijn, hierbij mogen absoluut geen onnodige risico’s genomen worden.

Verzamelpunt

Terwijl de leden van de brandbestrijdingsdienst de brand proberen te blussen, begeef jij je best naar de uitgang van het gebouw. Probeer je te focussen op de signalisatie in het pand. Bij een desoriëntatie gebruik je de evacuatieplannen om de dichtstbijzijnde uitgang te vinden. Als er veel rookontwikkeling is kan je best de muur aanraken bij verplaatsing. Op die manier heb je nog wat coördinatie als je niets meer ziet. Als je veilig buiten bent, controleer je best of alle collega’s het gebouw verlaten hebben.

weten over brandpreventie?
Nog meer artikels

© 2020 Certeso
Alle rechten voorbehouden

info@certeso.com
+32 11 20 10 51

Industriepark 1003
3545 Halen

Disclaimer en privacy
BTW: BE0463 433 039